Voorleesverhalen
Op zoek naar voorleesinspiratie? Download hieronder de verhalen die voor de Nationale Voorleeslunch zijn geschreven.
Voorleeslunchverhaal 2023: ‘De reünie’ van Ronald Giphart – lees het verhaal ook in het Frysk
Voorleeslunchverhaal 2022: ‘Prinsjesdag‘ van Bart Chabot – beluister het verhaal hier
Voorleeslunchverhaal 2022: ‘Vakantie‘ van Marion Bloem – beluister het verhaal hier
Voorleeslunchverhaal 2022: ‘Het leven is een wonder‘ van Kader Abdolah – beluister het verhaal hier
Voorleeslunchverhaal 2021: ‘Altijd wat’ van Mensje van Keulen
Voorleeslunchverhaal 2020: ‘Een rooie brandweerauto’ van Kees van Kooten
Voorleeslunchverhaal 2019: ‘Godfried vermist’ van Maarten Spanjer
Voorleeslunchverhaal 2018: ‘Straatje’ van Yvonne Keuls
Voorleeslunchverhaal 2017: ‘De man achter de streepjes’ van Vonne van der Meer
Voorleeslunchverhaal 2016: ‘Dons’ van Jan Siebelink
Voorleeslunchverhaal 2015: ‘Mijn oma’ van Marjan Berk
Nieuws
Dit jaar vindt de twaalfde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. In voorgaande edities gingen vele auteurs Wim Daniëls voor. Hieronder lees je over de hoogtepunten van de afgelopen jaren.
Ronald Giphart ontroert en verbindt met Voorleeslunchverhaal
vrijdag 6 oktober 2023
Vanochtend gaf Ronald Giphart met het voorlezen van zijn Voorleeslunchverhaal De reünie bij Omroep MAX het startsein voor de Nationale Voorleeslunch. Door heel Nederland vonden honderden voorleessessies voor ouderen plaats. Zij werden voorgelezen door familieleden, scholieren, vrijwilligers, wethouders, bibliotheekmedewerkers en lokale bekendheden. Ook bekende Nederlanders, waaronder Jan Slagter, Edwin Rutten, Jan Rietman en Roelof Hemmen, lazen vandaag Gipharts verhaal voor in zorginstellingen en bibliotheken.
De Nationale Voorleeslunch, een initiatief van De Leescoalitie, vond net als voorgaande jaren plaats op Nationale Ouderendag. De campagne laat zien dat voorlezen voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.
Mbo-studenten en Prins Carnaval
Ook geeft de Voorleeslunch volop mogelijkheden om op lokaal niveau succesvolle verbindingen op te zoeken tussen zorg-, onderwijs- en bibliotheekinstellingen. Zo sluit de campagne in Oss aan bij het initiatief ‘Generatielezen’. Mbo-studenten worden daarin onder andere betrokken bij de organisatie van de Voorleeslunch en lezen op diverse locaties voor. In een zorginstelling in Gorinchem werd in diverse huiskamers van bewoners voorgelezen door gemeenteleden en familieleden. In Noordwijkerhout las Prins Carnaval voor in een zorginstelling.
Ronald Giphart
Dit jaar schreef Ronald Giphart het Nationale Voorleeslunchverhaal, De reünie. In het verhaal komen twee groepen ouderen bijeen in hetzelfde restaurant voor hun jaarlijks weerzien. De ene groep bestaat uit vrouwen van het waterpoloteam uit de jaren tachtig en de andere groep was jarenlang actief in het Nationale Reddingshonden Team. Aanvankelijk hebben de groepen geen aandacht voor elkaar totdat een van de dames begint te speechen. Giphart is de elfde schrijver op rij die het Nationale Voorleeslunchverhaal schrijft. Zijn voorgangers zijn Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah (2022), Mensje van Keulen (2021), Kees van Kooten (2020), Maarten Spanjer (2019), Yvonne Keuls (2018), Vonne van der Meer (2017), Jan Siebelink (2016) en Marjan Berk (2015).
Ronald Giphart leest ‘De Reünie’ voor bij Omroep MAX
dinsdag 3 oktober 2023
Aanstaande vrijdag, 6 oktober, op Nationale Ouderendag, leest Ronald Giphart zijn speciaal voor de gelegenheid geschreven Voorleeslunchverhaal De reünie voor op televisie.
In het verhaal van Giphart komen twee groepen ouderen bijeen in hetzelfde restaurant voor hun jaarlijks weerzien. De ene groep bestaat uit vrouwen van het waterpoloteam uit de jaren tachtig en de andere groep was jarenlang actief in het Nationale Reddingshonden Team. Aanvankelijk hebben beide groepen geen oog voor elkaar, tot één van de vrouwen begint te speechen. Een vluchtige herinnering wordt een hartverwarmend liefdesverhaal.
Kijk en luister ook mee, of wijs uw leden of bewoners op deze bijzondere uitzending:
Nationale Voorleeslunch met Ronald Giphart
Vrijdag 6 oktober
Om 12.15 uur bij MAX op NPO 1
Ronald Giphart schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2023
zaterdag 29 juli 2023
De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de elfde keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen.
Toegankelijk voor iedereen
Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal dit jaar wederom op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO 1. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn zich laten voorlezen door Ronald Giphart. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders op 6 oktober ouderen voorlezen in bibliotheken, zorginstellingen en buurthuizen door heel Nederland.
Jubileumeditie van Nationale Voorleeslunch groot succes
vrijdag 7 oktober 2022
Vandaag vond de tiende editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Ter gelegenheid van dit jubileum schreven maar liefst drie auteurs een speciaal Voorleeslunchverhaal: Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Hun verhalen werden op Nationale Ouderendag in het hele land voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen. Naast burgemeesters, wethouders, schrijvers en andere vrijwilligers lazen ook bekende Nederlanders als Charles Groenhuijsen, Herman van der Zandt, Pia Douwes, Wieteke van Dordt, Yvonne Keuls en Marjan Berk voor. Omroep MAX zond daarnaast de Nationale Voorleeslunchverhalen uit, waarbij Chabot, Bloem en Abdolah hun eigen verhaal ten gehore brachten op NPO 1. Zo konden ook ouderen die aan huis gebonden zijn meegenieten van dit nationale evenement.
Luisterverhalen
Naast de speciale tv uitzendingen, zijn de verhalen van Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah ook na de Voorleeslunch nog te beluisteren. De verhalen zijn vanaf vandaag als de Nationale Voorleespodcast beschikbaar via alle podcastapps en MAXVandaag.nl/podcast. Daarnaast zijn de verhalen – speciaal voor ouderen die moeite hebben met lezen door een leesbeperking – beschikbaar via de Bibliotheekservice Passend Lezen. De Passend Lezen collectie bevat ruim 87.000 gesproken boeken, 1000 hoorspelen en 200 hoorcolleges, maar ook grootletter en braille, en bijna alle landelijke en regionale dagbladen.
Nationale Voorleeslunchverhalen voor bij MAX
dinsdag 20 september 2022
Op Nationale Ouderendag, vrijdag 7 oktober, zendt Omroep MAX alle drie de Nationale Voorleeslunchverhalen uit. Dit jaar zijn Bart Chabot, Kader Abdolah en Marion Bloem in de pen geklommen om de verhalen van 2022 te schrijven én voor te lezen. De verhalen worden op 7 oktober om respectievelijk 11.35, 12.20 en 13.20 uur uitgezonden bij Omroep MAX op NPO 1. Wijs uw leden of bewoners op deze mooie uitzendingen.
Jubileum gevierd met speciale uitgave
donderdag 14 juli 2022
Ter gelegenheid van de tiende editie van De Nationale Voorleeslunch schrijven maar liefst drie auteurs dit jaar een speciaal Voorleeslunchverhaal; Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Deze gloednieuwe verhalen worden samen met de zeven verhalen die eerder geschreven werden voor de Voorleeslunch gebundeld in een speciale uitgave. Ook lezen alle drie de auteurs hun verhaal zelf voor bij Omroep MAX op NPO 1, tijdens Nationale Ouderendag. Op die dag wordt door het hele land voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen door bekende en onbekende Nederlanders.
Het Nationale Voorleesboek
In de afgelopen jaren schreven bekende auteurs als Kees van Kooten, Yvonne Keuls en Mensje van Keulen een Nationaal Voorleeslunchverhaal. Deze verhalen worden nu gebundeld, samen met de drie nieuwe verhalen. De bundel, getiteld Het Nationale Voorleesboek, is via NBD Biblion te bestellen door bibliotheken als uitleenexemplaar. Bij iedere bestelling ontvangen zij twee gratis exemplaren om weg te geven aan zorginstellingen in hun werkgebied.
Toegankelijk voor iedereen
Dankzij Omroep MAX worden de drie nieuwe Voorleeslunchverhalen op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO 1, voorgelezen door de schrijvers zelf. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn zich laten voorlezen door Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders op 7 oktober ouderen voorlezen in bibliotheken, zorginstellingen en buurthuizen. Nationale Ouderendag is een initiatief van het Ouderenfonds.
Jubileumeditie
dinsdag 21 juni 2022
Ook in 2022 zal de Nationale Voorleeslunch weer plaatsvinden op Nationale Ouderendag. Deze valt dit jaar op vrijdag 7 oktober. Het wordt een extra feestelijke editie, omdat het de tiende Nationale Voorleeslunch is. Houd deze website in de gaten voor de plannen rondom het jubileum!
Recordaantal ouderen voorgelezen op Nationale Ouderendag
vrijdag 1 oktober 2021
Vandaag werd in het kader van Nationale Ouderendag in het hele land voorgelezen aan ouderen, tijdens de negende editie van de Nationale Voorleeslunch. Honderden bibliotheken en zorginstellingen organiseerden een lunch voor ouderen waarbij werd voorgelezen. Naast burgemeesters, wethouders, scholieren en andere vrijwilligers lazen ook bekende Nederlanders als Martine van Os, Sergio Vyent, Francis van Broekhuizen, Renze Klamer en Edson da Graça voor. Mensje van Keulen, schrijver van het Nationale Voorleeslunchverhaal, las haar verhaal zelf voor bij Omroep MAX op NPO 1. Zo konden ook ouderen die aan huis gebonden zijn meegenieten van dit nationale evenement. Het is de tweede keer dat het Voorleeslunchverhaal werd voorgelezen op televisie. Het leverde opnieuw unieke televisie op, waarbij ruim vijftien minuten lang werd voorgelezen.
Mensje van Keulen
Speciaal voor de gelegenheid schreef Mensje van Keulen het verhaal Altijd wat. In dit verhaal, dat vandaag in zijn geheel gepubliceerd is in dagblad Trouw, staat de vriendschap van Annie en Louise centraal. De twee dames, die elkaar al jarenlang kennen, lopen tegen een probleem in hun vriendschap aan. Louise zoekt toenadering en nodigt haar vriendin uit voor een overnachting aan de kust.
Passend Lezen
Om ervoor te zorgen dat ouderen die moeite hebben met lezen door een leesbeperking het hele jaar door toegang hebben tot verhalen, is er de Bibliotheekservice Passend Lezen. Dit is een bibliotheek vol gesproken boeken, kranten en tijdschriften. De collectie bevat ruim 83.000 gesproken boeken, 1000 hoorspelen en 190 hoorcolleges, maar ook grootletter en braille, en bijna alle landelijke en regionale dagbladen.
Negende editie van de Nationale Voorleeslunch
donderdag 23 september 2021
Aanstaande vrijdag 1 oktober vindt alweer de negende editie van de Nationale Voorleeslunch plaats. Door het hele land wordt weer voorgelezen aan ouderen in bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen. Talloze wethouders, burgemeesters, en vrijwilligers lezen die dag het speciaal door Mensje van Keulen geschreven verhaal voor, getiteld Altijd wat. Ook Renze Klamer, Albert Verlinde, Francis van Broekhuizen, Sergio Vyent, Martine van Os en Hedy d’Ancona lezen voor op diverse locaties. Van Keulen leest het verhaal op 1 oktober om 13.15 uur zelf voor bij Omroep MAX op NPO1.
Mensje van Keulen schrijft Voorleeslunchverhaal
Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal dit jaar wederom op Nationale Ouderendag uitgezonden op NPO1. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn zich laten voorlezen door Mensje van Keulen. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders op 1 oktober ouderen voorlezen in bibliotheken, zorginstellingen en buurthuizen. Instellingen die een Voorleeslunch willen organiseren kunnen hiervoor een gratis toolkit aanvragen bij de Leescoalitie. Ook krijgen zij dan t.z.t het Voorleeslunchverhaal toegezonden.
Recordaantal ouderen voorgelezen
Hoewel de Nationale Voorleeslunch er dit jaar anders uit zag dan normaal, hebben op Nationale Ouderendag 2020 honderdduizenden ouderen genoten van het verhaal van Kees van Kooten. Via de televisie, de telefoon, of gewoon live bij een Voorleeslunch op een van de locaties door het land. Ook was het gehele verhaal te lezen in dagblad Trouw.
Juist in deze spannende en rare tijd, kan het luisteren naar een mooi verhaal zorgen voor ontspanning en plezier. Dankzij onze nieuwe partners Omroep MAX en het Ouderenfonds zijn we er tijdens de achtste editie van de Nationale Voorleeslunch in geslaagd een recordaantal mensen te bereiken met het prachtige verhaal ‘Een rooie brandweerauto’.
Vandaag is de Nationale Voorleeslunch
vrijdag 2 oktober 2020
Vandaag is het zover; het is Nationale Ouderendag! Ondanks de recente maatregelen omtrent corona wordt vandaag aan misschien wel een recordaantal ouderen voorgelezen. Bij kleinschalige voorleessessies in bibliotheken en zorginstellingen, via de Zilverlijn van het Ouderenfonds, en via televisie. Kees van Kooten leest zijn verhaal om 12.15 uur en 16.40 uur voor bij Omroep MAX op NPO1.
Ook is het verhaal van Kees in zijn geheel gepubliceerd in dagblad Trouw. Dus iedereen die vandaag wil voorlezen, kan hier zelf mee aan de slag!
Voorlezen in tijden van corona
donderdag 17 september 2020
Over twee weken vindt alweer de achtste editie van de Nationale Voorleeslunch plaats. En het belooft een hele bijzondere editie te worden.
Want voor het eerst in de geschiedenis van de Voorleeslunch, wordt er niet alleen live voorgelezen, maar ook op televisie en via de telefoon. Het live voorlezen gebeurt op tientallen locaties in bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land. Kijk hier voor evenementen bij u in de buurt.
Maar ook de thuisblijvers kunnen genieten van het prachtige Voorleeslunchverhaal, geschreven door Kees van Kooten. Hij leest het verhaal namelijk zelf voor bij Omroep Max op NPO1. Dit wordt uitgezonden op 2 oktober om 12.15 uur en 16.40 uur en op zondag 4 oktober om 9.40 uur.
Tot slot wordt er dit jaar ook telefonisch voorgelezen, via de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds.
Kees van Kooten schrijft Voorleeslunchverhaal
zaterdag 20 juni 2020
Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Kees van Kooten. Dat is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Van Kooten leest het verhaal op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, zelf voor bij Omroep MAX op NPO1. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag het verhaal voor aan ouderen via de Zilverlijn, de belservice voor ouderen van het Nationaal Ouderenfonds. Zo wil de Leescoalitie ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen worden voorgelezen, ook als ze hun huis moeilijk uit kunnen.
Veilig voorlezen
Door de coronacrisis is het onzeker of in oktober fysieke bijeenkomsten met ouderen georganiseerd kunnen worden. Het verhaal wordt dit jaar daarom ook voorgelezen via televisie. Dankzij Omroep MAX wordt het Voorleeslunchverhaal op Nationale Ouderendag uitgezonden rond lunchtijd op NPO1, meteen na het NOS Journaal van 12 uur. Zo kunnen ook ouderen die aan huis gebonden zijn of in een zorginstelling verblijven, zich laten voorlezen door Kees van Kooten. Ook zullen bekende en onbekende Nederlanders ouderen thuis telefonisch voorlezen via de Zilverlijn. Daarnaast worden bibliotheken en zorginstellingen opgeroepen om zelf in actie te komen op 2 oktober. Benieuwd hoe u mee kunt doen? Kijk dan hier.
Nationale Voorleeslunch 2020 op vrijdag 2 oktober
dinsdag 19 mei 2020
In 2020 vindt alweer de achtste editie van de Nationale Voorleeslunch plaats. Wederom op Nationale Ouderendag; vrijdag 2 oktober. Binnenkort maken we bekend wie het Nationale Voorleeslunchverhaal 2020 schrijft. Iedereen die een Voorleeslunch aanmeldt, ontvangt in september gratis het Voorleeslunchverhaal.
Doet u ook mee? Vraag dan alvast een toolkit aan, zodat u vanaf half juni aan de slag kunt. Mocht het door de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk zijn om fysieke bijeenkomsten te organiseren in oktober, dan zullen wij alternatieve manieren ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ouderen kunnen worden voorgelezen op Nationale Ouderendag.
Catherine Keyl, Sjaak Swart en Jan Slagter lezen voor tijdens Nationale Voorleeslunch
vrijdag 4 oktober 2019
Vandaag werd in het kader van de Nationale Ouderendag de zevende editie van de Nationale Voorleeslunch gevierd. Van Joure tot Sittard: op meer dan 150 locaties door heel Nederland werden ouderen voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders. Onder meer Catherine Keyl, Sjaak Swart, Jan Slagter, Nico Dijkshoorn en Ajouad el Miloudi lazen het door Maarten Spanjer geschreven tragikomische verhaal Godfried vermist voor. Nieuw dit jaar is de door Maarten Spanjer ingesproken luisterversie van het verhaal, deze is na vandaag gratis te beluisteren.
Voorlezen aan ouderen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten en herinneringen op te halen. Dat laat het verhaal van Maarten Spanjer als geen ander zien. Hij neemt de ouderen mee naar februari 1969, waar het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de wedstrijd Ajax tegen Benfica. Een wedstrijd die voorlezer Sjaak Swart zelf nog als speler heeft meegemaakt.
Nieuwe editie, nieuwe namen!
woensdag 2 oktober 2019
Het is bijna zover: aanstaande vrijdag vindt de zevende editie van de Nationale Voorleeslunch plaats! Door heel het land wordt dan het Nationale Voorleeslunchverhaal van Maarten Spanjer aan ouderen voorgelezen, onder meer door Ajouad El Miloudi, Catherine Keyl, Erik van Muiswinkel, Jan Slagter, Sjaak Swart en Nico Dijkshoorn. Benieuwd waar iedereen voorleest en of er bij jou in de buurt ook een lunch plaatsvindt? Kijk hier voor het volledige overzicht.
Maarten Spanjer schrijft het Nationale Voorleeslunchverhaal 2019
zaterdag 25 mei
Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Maarten Spanjer. Dat maakte Frits Spits zojuist bekend in het radioprogramma De Taalstaatop NPO Radio 1. Het verhaal van Spanjer wordt op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag, door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen in heel Nederland. De Nationale Voorleeslunch wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.
Nationale Voorleeslunch 2019 op vrijdag 4 oktober
dinsdag 2 april
In 2019 vindt alweer de zevende editie van de Nationale Voorleeslunch plaats. Wederom op Nationale Ouderendag; vrijdag 4 oktober. Doet u ook (weer) mee? Vraag dan alvast een toolkit aan, zodat u vanaf half mei aan de slag kunt. Binnenkort maken we bekend wie het Nationale Voorleeslunchverhaal 2019 zal schrijven. Iedereen die een Voorleeslunch aanmeldt, ontvangt in september gratis het Voorleeslunchverhaal.
Humberto Tan en Dionne Stax lezen voor tijdens Nationale Voorleeslunch
vrijdag 5 oktober 2018
Vandaag werd in het kader van Nationale Ouderendag op zo’n honderdvijftig locaties in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. Het aantal bibliotheken en zorginstellingen dat jaarlijks meedoet aan de Nationale Voorleeslunch groeit nog steeds. Dit jaar lazen onder anderen Yvonne Keuls, Erik van Muiswinkel, Humberto Tan, Dionne Stax, Simone Weimans, Lodewijk Asscher en Joris Linssen voor. Ook lazen de burgemeesters van een aantal grote steden voor, waaronder burgemeester Halsema van Amsterdam, burgemeester Marcouch van Arnhem en burgemeester Krikke van Den Haag. Op iedere locatie werd Straatje voorgelezen – het speciaal voor deze gelegenheid door Yvonne Keuls geschreven verhaal.
Recordaantal Voorleeslunches georganiseerd
woensdag 3 oktober 2018
Aanstaande vrijdag worden op zo’n 150 locaties in het hele land Voorleeslunches georganiseerd. Onder anderen Humberto Tan, Foppe de Haan, Erik van Muiswinkel, Joris Linssen, Simone Weimans, Dionne Stax, burgemeester Ahmed Marcouch en burgemeester Femke Halsema zullen het Voorleeslunchverhaal van Yvonne Keuls ten gehore brengen. Ook zijn er weer vele wethouders, leerlingen en andere vrijwilligers die gaan voorlezen voor een groep ouderen. Heeft u uw Voorleeslunch nog niet aangemeld? Doe dat dan snel via dit formulier.