Nationale Voorleeslunch

In 2023 vindt de elfde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch, waarbij ouderen in heel Nederland worden voorgelezen. De Voorleeslunch wordt georganiseerd door de Leescoalitie in samenwerking met bibliotheken en verzorgingstehuizen.

In de afgelopen tien jaar gaven veel bibliotheken en zorginstellingen gehoor aan de oproep om mee te doen aan de Nationale Voorleeslunch. Onder meer Humberto Tan, Femke Halsema, Dionne Stax, Eva Jinek, Willeke Alberti, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Rik van de Westelaken en Jan Siebelink deden mee als voorlezers. Er was veel aandacht voor het evenement in de landelijke en lokale media.

Waarom een Nationale Voorleeslunch?

Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Door het organiseren van een Nationale Voorleeslunch, willen wij laten zien dat het voorlezen van een goed verhaal veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.

Sinds 2015 vragen we jaarlijks een auteur om een op maat geschreven verhaal, dat die dag in alle deelnemende bibliotheken en zorginstellingen door de voorlezers kan worden voorgelezen. In de afgelopen jaren schreven achtereenvolgend Marjan Berk, Jan Siebelink, Vonne van der Meer, Yvonne Keuls, Maarten Spanjer, Kees van Kooten, Mensje van Keulen, Kader Abdolah, Marion Bloem en Bart Chabot het verhaal. Deze zijn hier terug te lezen.