In 2025 vindt de dertiende editie plaats van de Nationale Voorleeslunch, waarbij ouderen in heel Nederland worden voorgelezen. De Voorleeslunch wordt georganiseerd door de Culturele Apotheek in samenwerking met bibliotheken en verzorgingstehuizen.
In de afgelopen twaalf jaar gaven veel bibliotheken en zorginstellingen gehoor aan de oproep om mee te doen aan de Nationale Voorleeslunch. Onder meer Humberto Tan, Femke Halsema, Dionne Stax, Eva Jinek, Willeke Alberti, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Rik van de Westelaken en Jan Siebelink deden mee als voorlezers. Er was veel aandacht voor het evenement in de landelijke en lokale media.
Waarom een Nationale Voorleeslunch?
Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.
Door het organiseren van een Nationale Voorleeslunch, willen wij laten zien dat het voorlezen van een goed verhaal veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.
Sinds 2015 vragen we jaarlijks een auteur om een op maat geschreven verhaal, dat die dag in alle deelnemende bibliotheken en zorginstellingen door de voorlezers kan worden voorgelezen. In de voorgaande jaren schreven achtereenvolgend Marjan Berk, Jan Siebelink, Vonne van der Meer, Yvonne Keuls, Maarten Spanjer, Kees van Kooten, Mensje van Keulen, Kader Abdolah, Marion Bloem, Bart Chabot en Wim Daniëls het verhaal. Deze zijn hier terug te lezen.
Over de Culturele Apotheek
De Culturele Apotheek is overtuigd van de helende kracht van verhalen en gedichten. Literatuur blijkt bij uitstek geschikt om mensen bij elkaar te brengen en een prachtige ingang om een betekenisvol gesprek met elkaar te voeren. Ook mensen die bijna nooit (meer) lezen, om welke reden dan ook.
En dat gebeurt dagelijks in de bijna honderd samenleesgroepen in bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen waar meer dan 500 mensen regelmatig samen en hardop literatuur lezen. Maar ook in de pop-up literaire apotheek, in gesprekken over lezen en boeken met mensen door het hele land. Steeds blijkt weer: iedereen kan genieten van een pakkend verhaal of geraakt worden door een gedicht.