Nationale Voorleeslunch

Winnaars Nationale Voorleeslunch Schrijfwedstrijd bekend

Zojuist zijn op schrijf- en lezersplatform Sweek de winnaars van de eerste Nationale Voorleeslunch Schrijfwedstrijd bekendgemaakt. Uit meer dan 200 verhalen koos de vijfkoppige jury, onder leiding van Yvonne Keuls, het verhaal Pakketdienst van Heleen van den Hoven als winnaar. Dit verhaal zal onderdeel uitmaken van de Nationale Voorleeslunch, die dit jaar op vrijdag 5 oktober plaatsvindt. Tijdens dit evenement lezen bekende en onbekende Nederlanders op ruim honderd locaties in het land voor aan ouderen. 

Opdracht van de schrijfwedstrijd was: schrijf een verhaal met als onderwerp ‘Mijn straat en haar bewoners’. Met het winnen van de wedstrijd ontvangt Heleen van den Hoven kaartjes voor het Boekenbal en een mini-bieb gevuld met boeken voor haar hele straat. Op plaats twee en drie van de wedstrijd eindigden Haar oude huis van Astrid van den Broek en Om mij heen van Pamela Sharon. Zij ontvangen beiden een boekenpakket voor zichzelf en hun buren. De drie winnende verhalen worden op 5 oktober gepubliceerd op trouw.nl. De jury over de winnende verhalen:

Pakketdienst
Een grappig, vrolijk en bovendien eigentijds verhaal dat zich perfect conformeert aan de opdracht. Bij lezing van dit verhaal is een glimlach niet te onderdrukken. Tevens zal het herkenning oproepen bij iedereen die weleens online bestelt, of pakketjes van anderen aanneemt. Pakketdienst is zeer visueel geschreven en het verbeeldt mooi hoe een verandering in het dagelijks leven ook effect heeft op een straat en haar bewoners.

Haar oude huis
Een echt kort verhaal met kop, romp en staart. Hoewel het verhaal niet over de straat an sich gaat, laat het wel heel mooi zien hoe twee oude geliefden – die elkaar kennen uit de straat waar zij opgroeiden – weer met elkaar in contact komen. Haar oude huis is een ontroerend verhaal over een verloren liefde. Met name het onuitgesprokene tussen de twee hoofdfiguren en het feit dat het hele leven van toevalligheden aan elkaar hangt, roept herkenbaarheid op bij de lezer. Het verhaal blijft nazingen in je hoofd.

Om mij heen
In Om mij heen weet de schrijver de lezer op het verkeerde been te zetten. De hoofdfiguur leeft in een stad waar iedereen op elkaar woont en waar we zonder problemen de straat van vandaag de dag in herkennen. Gejaagd, zonder aandacht voor elkaar en de buurt. Waar de hoofdfiguur in beginsel een egoïstische weinig geïnteresseerde voyeur lijkt, blijk hij later juist het tegenovergestelde te zijn. De verrassende plot zal een glimlach bij de lezer doen ontwaren. Om mij heen bevat sterke stijlelementen en heeft een haast Roald Dahl-achtig plot; een sterk kort verhaal.

De Nationale Voorleeslunch
De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en kan aanleiding geven om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Daarom werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen dit jaar voor de zesde keer samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Hierbij wordt landelijk het Nationale Voorleeslunchverhaal voorgelezen, dit jaar geschreven door Yvonne Keuls.

Schrijfwedstrijd
In Keuls’ verhaal Straatje halen twee mensen herinneringen op aan de straat waarin ze vroeger woonden. Volgens Keuls vormt de straat waarin kinderen wonen vaak hun complete wereld. Ze riep daarom iedereen op om een verhaal te schrijven met als onderwerp ‘Mijn straat en haar bewoners’. De wedstrijd werd georganiseerd in samenwerking met dagblad Trouw en schrijf- en lezersplatform Sweek. De jury bestond naast Yvonne Keuls uit Özcan Akyol, Noraly Beyer, Willem Bisseling en Bart Chabot. Het winnende verhaal wordt toegezonden aan alle deelnemers aan de Voorleeslunch.