Nationale Voorleeslunch

Doe ook mee aan de Nationale Voorleeslunch 2016!

Eva Jinek Voorleeslunch 2014 (c) Nu.nlOp vrijdag 7 oktober 2016, Nationale Ouderendag, vindt de vierde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag voor aan ouderen door het hele land. De Leescoalitie roept bibliotheken en zorginstellingen op om een Voorleeslunch te organiseren en de band met ouderen aan te halen. U kunt hiervoor een gratis toolkit aanvragen om direct mee aan de slag te gaan. Als voorlezer kunt u bijvoorbeeld een (lokale) bekendheid uitnodigen, of een schoolklas, de lokale voorleeskampioen, of vrijwilligers uit uw netwerk inzetten.

Sinds 2013 geven veel bibliotheken en zorginstellingen gehoor aan de oproep om mee te doen aan de Nationale Voorleeslunch. Onder meer Eva Jinek, Willeke Alberti, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Johnny Kraaijkamp en Jan Siebelink deden mee als voorlezers. Er was veel aandacht voor het evenement, van interviews op Radio 1 tot items in SBS Shownieuws en de Telegraaf.

Bibliotheken en hun rol in het sociale domein

Voor bibliotheken is het organiseren van een voorleesevenement voor ouderen een mooie kans om de banden met zorginstellingen en oudere bibliotheekleden aan te halen. Daarnaast biedt deelname aan de Voorleeslunch gelegenheid om de lokale politiek te laten zien welke belangrijke rol de bibliotheek speelt binnen het sociale domein.

Nationale Voorleeslunchverhaal

In 2015 schreef Marjan Berk het eerste Nationale Voorleeslunchverhaal. Ook dit jaar zal er speciaal voor de Nationale Voorleeslunch een verhaal geschreven worden. Binnenkort maken we bekend welke schrijver dit jaar het verhaal schrijft.

2016 Jaar van het Boek en de Kinderboekenweek

Zoals u weet is 2016 uitgeroepen tot het Jaar van het Boek. Het hele jaar worden boeken en verhalen extra in de schijnwerpers gezet. De Nationale Voorleeslunch is een ideale activiteit om te laten zien hoe belangrijk en verbindend mooie verhalen zijn. Bovendien valt 7 oktober precies in de Kinderboekenweek, die dit jaar het thema opa’s en oma’s heeft. Een mooie aanleiding om bijvoorbeeld kinderen aan ouderen te laten voorlezen en vice versa.

Hoe kunt u meedoen?

Wilt u meedoen aan de Nationale Voorleeslunch, vraag dan de gratis toolkit aan bij de Leescoalitie. Deze toolkit bevat onder meer een draaiboek met concept-planning, een uitnodigingsbrief voor voorlezers en een persbericht.

Voor meer informatie

Wilt u meer informatie of meedoen? Stuurt u dan een mailtje aan Carlijn van Ravenstein en Ezra Homan via leescoalitie@lezen.nl, onder vermelding van Nationale Voorleeslunch. U ontvangt de toolkit uiterlijk eind mei.