Nationale Voorleeslunch

Yvonne Keuls schrijft Voorleeslunchverhaal 2018

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Yvonne Keuls. Dat maakte Frits Spits zojuist bekend in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Dit jaar gaat de Voorleeslunch vergezeld van een schrijfwedstrijd: Yvonne Keuls daagt mensen uit een verhaal te schrijven over hun straat en haar bewoners.

Foto: Jacqueline de Haas

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Zij schrijft met warmte en humor en heeft met haar persoonlijk getinte en ontwapenende werk een groot publiek aan zich weten te binden. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. In januari verscheen Zoals ik jou ken, ken jij mij, waarin ze schrijft over haar vriendschap met Hella Haasse. Het verhaal dat Keuls schrijft voor de Voorleeslunch heet Straatje en wordt in september gratis toegestuurd aan iedereen die een Voorleeslunch organiseert en bij de Leescoalitie een toolkit heeft aangevraagd.

Schrijfwedstrijd

Nieuw dit jaar is de Nationale Voorleeslunch Schrijfwedstrijd. In het verhaal dat Yvonne Keuls schrijft speciaal voor de Voorleeslunch, halen twee mensen herinneringen op aan de straat waarin ze vroeger woonden. Volgens Keuls vormt de straat waarin kinderen wonen vaak hun complete wereld. Ze daagt daarom iedereen uit om een verhaal te schrijven met als onderwerp ‘Mijn straat en haar bewoners’. De wedstrijd loopt tot en met 24 augustus en wordt georganiseerd in samenwerking met dagblad Trouw en schrijf- en lezersplatform Sweek. De jury bestaat uit Yvonne Keuls, Özcan Akyol, Noraly Beyer, Willem Bisseling en Bart Chabot. Klik hier voor meer informatie.