Nationale Voorleeslunch

Deelnemen aan de Voorleeslunch? Vraag de toolkit aan!

Op vrijdag 6 oktober vindt voor de vijfde keer de Nationale Voorleeslunch plaats. De afgelopen jaren deden steeds meer bibliotheken en zorginstellingen mee aan dit initiatief om ouderen een fijn en inspirerend samenzijn te bieden. Net als voorgaande jaren nodigen we bibliotheken en borginstellingen graag uit om een Voorleeslunch te organiseren.

Werkt u bij een bibliotheek of zorginstelling en wilt u meedoen? Om de organisatie van de Nationale Voorleeslunch te vergemakkelijken, kunt u via leescoalitie@lezen.nl een digitale toolkit aanvragen.

Nationale Voorleeslunchverhaal
In 2015 schreef Marjan Berk het eerste Nationale Voorleeslunchverhaal, vorig jaar gevolgd door Jan Siebelink. Ook dit jaar zal er speciaal voor de Nationale Voorleeslunch een verhaal geschreven worden. Binnenkort maken we bekend welke schrijver dit jaar het verhaal schrijft. Het voorleesverhaal zal op 6 oktober door het hele land worden voorgelezen.

Nodig jongeren uit om voor te lezen
In september gaat de nieuwe campagne van de Leescoalitie van start, ‘Lees met andermans ogen’. Tijdens deze campagne willen we mensen oproepen om boeken of verhalen te lezen die geschreven zijn door of over iemand met een andere achtergrond dan zij zelf. Door het lezen van een verhaal verplaats je je in de levens van de karakters en door het lezen van verhalen over mensen met een cultuur (in brede zin) die niet de jouwe is, kun je je beter in diegene verplaatsen. Zo kun je meer begrip voor de ander krijgen.

De Nationale Voorleeslunch is een ideale activiteit om te laten zien hoe verbindend mooie verhalen kunnen zijn. Daarom stimuleren we dat dit jaar kinderen en jongeren worden uitgenodigd om voor te lezen aan ouderen. En om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het Voorleeslunchverhaal, maar ook over andere zaken die hen bezig houden. Nodig bijvoorbeeld studenten, middelbare scholieren of de lokale Voorleeskampioen uit.

Meld uw Voorleeslunch aan

Graag horen we van u of u daadwerkelijk een Voorleeslunch gaat organiseren en, indien u dit al weet, wie er bij u komt voorlezen. U kunt uw Voorleeslunch hier aanmelden.