Nationale Voorleeslunch

Op vrijdag 6 oktober 2017, Nationale Ouderendag, vond de vijfde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Bekende en onbekende Nederlanders lazen die dag voor aan ouderen door het hele land. De Voorleeslunch wordt georganiseerd door de Leescoalitie in samenwerking met bibliotheken en verzorgingstehuizen. Op vrijdag 5 oktober 2018 zal de zesde editie plaatsvinden.

In 2013, 2014, 2015 en 2016 gaven veel bibliotheken en zorginstellingen gehoor aan de oproep om mee te doen aan de Nationale Voorleeslunch. Onder meer Eva Jinek, Willeke Alberti, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Rik van de Westelaken en Jan Siebelink deden mee als voorlezers. Er was veel aandacht voor het evenement, van interviews op Radio 1 tot items in SBS Shownieuws en de Telegraaf.

Waarom een Nationale Voorleeslunch?

Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Door het organiseren van een Nationale Voorleeslunch, willen wij laten zien dat het voorlezen van een goed verhaal veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.